Čaj jako oblíbený nápoj světa

Také si ráno dopřejete šálek či oblíbený hrníček horkého čaje? K nastartování dne asi odjakživa patří právě čaj nebo káva a mnoho lidí si den bez tohoto nápoje ani neumí představit. Výhodou je, že ho má doma či v kanceláři každý a můžete jej pít kdykoliv si vzpomenete.

Je úplně jedno, jestli si dopřejete čaj černý, zelený, červený nebo bílý. Vzniká pořád ze stejné rostliny a tou je čajovník a z něj listy. Jednotlivé druhy již zpracovaného čaje jsou odlišné právě zpracováním.

Čaj má svoji historii a původ a jeho počátky začínají v Číně asi v 10. století před n. l. Předchozí historii mají na svědomí kočovné kmeny, které čaj využívaly ne jako nápoj, ale spíš jako doplněk stravy a lék, takže se nedá přesně určit, kdy a kde byl čaj objevený.

Existuje dokonce i kniha, ve které padla první zmínka o čaji a ve které se popisuje, jak se nakupuje a připravuje a pochází z období do roku 56 před n. l. Kromě jiného se čtenáři dovědí, že čaj byl součástí diety a také důležitý obchodní artikl.

Je očividné, že čaj byl velice oblíbený již v těchto dobách a proto se jeho výskyt šířil dál a postupně se dostal do celého světa. Pití čaje se dokonce v některých zemích stalo tradicí a kulturní záležitostí a trvá dodnes.

 

Zpracování čaje má mnoho podob a z toho vznikají různé druhy, které známe již z prodeje:

  • Čaj černý – plně fermentovaný
  • Čaj zelený – nefermentovaný
  • Čaj žlutozelený – polofermentovaný
  • Čaj bílý – vysoce fermentovaný

 

Pro zpracování čaje se používají také různé technologie:

  • CTC – listy jsou svinovány na rollerech za současného mačkání, trhání a drcení
  • LTP – listy jsou za vhánění studeného vzduchu rozsekány na jemnou drť
  • Ortodoxní – stroje obstarávají svinování listů, odpovídající prostředí pro oxidaci a sušení

 

Kromě již zmíněných druhů čajů dle zpracování jsou ještě čaje Oolong – modrozelený nebo žlutozelený čaj, aromatizované jako například jasmínový, ovocné, Pchu-Er atd.

Sdílej s přáteli!