Co všechno je známé o čaji?

Čaj patří k nejoblíbenějším nápojům jako třeba čistá voda nebo káva. Dokáže uhasit žízeň, zahřát a také příjemně naladit. K tomu má příjemnou vůni a charakteristickou chuť, které se nedají ničím jiným nahradit.

Čaj jako takový pochází z čajovníku neboli latinsky Camellia sinensis. Jde o stále zelený keř, který dorůstá do výšky 5-15 metrů, ale pro kvalitu sběru se udržuje ve výšce 1 metru. Čajovník se pěstuje na plantážích a to především v jihovýchodní Asii na hranicích Číny a Indie. Jako kulturní rostlina se pěstuje také v dalších zemích jako je například Japonsko, Indonésie, Nepál, Írán, Pákistán, Indie nebo Srí Lanka.

S čajovníku se pro výrobu čaje sbírají jeho listy, které se následně dál zpracují a to různými způsoby, které také ovlivňují druh čaje. Základem zpracování je stupeň oxidace a fermentace.

Čaj obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a vitamínů. Jde o látky jako thein, třísloviny, antioxidanty, fluoridy, vitamíny A, C, E, minerální látky jako zinek a selén a mnoho dalšího.

Díky těmto látkám a vitamínům čaj blahodárně působí jako prevence srdcové činnosti, činnosti mozku, proti rakovině, pro trávicí ústrojenství, podporuje činnost metabolizmu a také hubnutí, zvyšuje imunitu, zpomaluje stárnutí a podobně. Kromě toho čaj působí i jako prevence proti zubnímu kazu a na posílení zubní skloviny a také pomáhá zdolávat infekční choroby.

Kromě těchto účinků má také pozitivní účinky na naši psychiku. Dokáže díky theinu povzbudit, zabránit únavě a také příjemně naladit. Je častým společníkem při posezení s rodinou a přáteli a často i v práci. Nevynecháme jej ani při nachlazení, chřipce a dalších nemocích.

 

Výběr čajů je opravdu pestrý a tak si můžete vybrat z různých druhů jako například:

 

  • Černý
  • Zelený
  • Polozelený
  • Bílý
  • Bylinný
  • Ovocný
  • Oolong
  • Pu erh
  • Rooibos
Sdílej s přáteli!