Dáte-li si čaj, máte mnoho možností

Čaj je hned po vodě druhým nejvíce konzumovaným nápojem na světě. A možná by vás ani nenapadlo, že by to někdy mohlo být jinak.

Pravý čaj je nápoj s tradicí dlouhou více než čtyři tisíce let – ovšem nikoli u nás, ale v Číně. Právě z jihovýchodní Asie totiž čajovník čínský pochází. Do Evropy se ovšem dostal až někdy v sedmnáctém století a více než stovku let mu trvalo, než se v ní dokonale zabydlel. Dnes si bez něj svůj den nedokážeme představit.

Nicméně pokud jde o čaj, tak právě u nás více než kdekoli jinde zahrnuje toto označení mnoho různých produktů. V našich podmínkách se pod čajem neskrývá pouze pravý čaj z čajovníku, ale také různé „nečaje“ – například bylinné a ovocné směsi, jejichž výluhy lidé používali odjakživa.

Přestože se pravému čaji přisuzují různé zdravotní účinky, tak ani naše vlastní bylinné směsi v tomto směru nepokulhávají. Ba naopak, hrají prim. Pakliže na nás skočí chřipka, nachlazení anebo nás budou trápit žaludeční potíže, to první, co nás napadne, je sáhnout po osvědčených bylinkách. Jsou vždy po ruce, jsou účinné, a přitom se stále jedná o čistě přírodní pomocníky, které naše tělo zbytečně nezatíží. Jednotlivé konkrétní druhy bylin anebo bylinné směsi proto volíme vždy s ohledem na potíže, které nás trápí. A je zde ještě jedno velké plus, které tyto druhy „čajů“ mají – můžeme si je pořídit za pár korun anebo dokonce zcela zdarma, pokud si je sami nasbíráme.

K velice oblíbeným čajům – nečajům patří také ovocné směsi, které dobře chutnají, jsou svěží a nemusíme se bát žádných vedlejších účinků. Jsou proto ideální pro děti. Do směsí se nejčastěji využívají sušená jablka, šípky, bezinky, ibišek či lesní plody.

Pokud se chceme příjemně osvěžit a přitom se vyhnout kofeinu, který je běžně obsažen v čaji i kávě, můžeme sáhnout také po jihoafrickém rooibosu. Naopak vysoce povzbuzující účinky má jihoamerické maté.

Sdílej s přáteli!