Existuje mnoho čajových variant

Stačí se podívat do regálů v obchodech a to zde nenalezneme v podstatě ty správné a kvalitní čaje, které se podávají ve vyhlášených čajovnách. Poté stačí navštívit obchůdek, který se specializuje na jejich prodej a může nám to doslova vzít dech. Krabičky, různé dózičky nebo plechové obaly vyskládané v regálech a na pultech jasně dávají najevo, že buď si necháme poradit od prodavače, nebo musíme počítat s poměrně velkým zdržením. Ačkoliv se sypané čaje stále považují za nejkvalitnější zdroj chutného čaje, tak také nalezneme poklady i mezi čaji v pytlíku. Jen to nebude zrovna ta nejlevnější varianta, pokud si chceme dopřát kvalitu. Na druhou stranu příprava je daleko rychlejší a snadnější. U sypaných čajů si zase můžeme sami dotvořit takovou specifickou chuť a vůni, stačí jen chvíli času věnovat jeho přípravě.

Sáčkový prodej

Rozhodně se jedná o čaje v sáčcích, jak je běžně známe z obchodů. Jsou naskládané na sobě v papírové krabičce a přebaleny fólií nebo celofánovou ochranou. Po otevření ovšem ztrácí vůni a také jsou náchylné na prach a vlhkost. Sáčky balené jednotlivě v papírovém obalu jsou na tom o poznání lepší, ale nejkvalitnější balení je do fólie, která je skutečně skvělou ochranou po všech stránkách.

Druhy čajů:

  • Černý čaj – obsahuje více kofeinu a má také silnější, výraznou vůni. Zalévá se pouze vařící vodou, aby všechny substance dostaly svoji šanci.
  • Zelený čaj – neprochází takovou prvotní úpravou jako černý čaj. Zde je lepší vodu uvařit a nechat zchladnout zhruba na 80°C. Pokud ho budeme zalívat vařící vodou, tak uvolněné třísloviny mohou čaj obohatit hořkou chutí a ta znehodnotí celkový zážitek ze šálku čaje.
  • Bílý čaj – listy se suší bez oxidace a jeho zvláštností je, že v dávných dobách tuto lahůdku mohli popíjet pouze čínští císaři. Dnes si bílý čaj můžeme dopřát i my.

Dále se můžeme setkat s různými druhy směsí, které by měly mít vždy základ kvalitních čajových lístků, kromě bylinných nebo vysloveně některých ovocných.

Sdílej s přáteli!