Objevte historii vašeho oblíbeného čaje

Čaj, oblíbená nápoj mnoha lidí světa, má již mnohaletou tradici. Určitě víte, že čaj není evropskou záležitostí, začal se připravovat kdysi dávno v dalekých exotických zemích. Dnes v moderní době si jej můžeme užívat i na našem kontinentě, kam se dováží z celého světa. Se kterými zeměmi a oblastmi je tedy svázána historie tohoto chutného nápoje?

Když to vezmeme opravdu od úplného začátku, tak je potřeba poznamenat, že samotnou kolébkou čaje je asijská Čína. Pro tuto zemi je typický černý čaj, nicméně se zde pěstuje i velká řádka druhů zelného čaje. Z Číny pochází i takzvaný bílý čaj, který byl považován za nápoj císařů. Když se posuneme o kus vedle, tak se ocitneme v Japonsku, pro které je typická produkce vysoce kvalitního zeleného čaje.

Stejně jako čínské a japonské speciality, každý dobře ví, že i v Indii má pěstování čaje opravdu dlouhou a významnou tradici. Typické jsou černé čaje, například Nilgiri či mnoha lidmi oblíbený Assam. Zelené čaje jsou naopak poměrně novinkou, kterou Indie zná až od devadesátých let dvacátého století.

Zapomenout nesmíme ani na čaje z Jižní Ameriky, jež mají jednu zvláštnost. Mnohdy totiž nejsou připravované vyloženě z listů čajovníku, nýbrž z různých jiných exotických keřů. Určitě jste již někdy chutnali čaje Honeybush, Rooibos nebo třeba argentinské Mate. Právě ty jsou ukázkou toho, že to jde i jinak, netradičně a stále s výborným výsledkem.

Vždy je nejdůležitější kvalita

Jako všude jinde, i v případě čajů platí, že nejdůležitější je špičková kvalita. Dbejte na to, aby vámi zakoupený čaj byl opravdu čerstvý, aby byl správně uchováván, a aby pocházel z oblasti, ve které je pěstování zvládnuto na jedničku. Jedině takovýto čaj si budou moct vaše chuťové i čichové buňky řádně užít, proto se postarejte, ať to zkrátka stojí za to.

Sdílej s přáteli!