Znáte váš oblíbený čaj?

Čaj je tradice, která nás provází už od narození. Kromě mateřského mléka to byl právě čaj, který byl jako druhá tekutina, kterou jsme ochutnali. A provázel nás dětstvím, když jsme byli nemocní, měli žízeň nebo nám byla zima a pokračovalo to až do dospělosti, kdy jsme si čajem pomáhali zpříjemnit chvíle pohody.

Ale co vlastně o takovém čaji víme?

Především čaj považujeme za nápoj, který má léčivé účinky. Největší tradici má čaj v Číně a v Japonsku a právě v Číně byl od nepaměti používaný jako prostředek pro léčbu různých nemocí a také jako prostředek pro navození uvolnění a psychické pohody. Popíjeli jej mniši při svých meditacích.

Do Evropy se čaj dostal na přelomu 19. až 20. století a dokonce se čajové lístky měly používat i jako platidlo. Není divu, protože dnes se s čajem nemusíte setkat pouze ve svém hrníčku jako s lahodným nápojem, ale také jeho směsi najdete například v parfémech, mýdlech či dokonce ve zmrzlině. Už jste si dali zmrzlinu s příchutí zeleného čaje?

Ale vraťme se zpět k tradiční variantě používání čaje. Ten se dělí na různé druhy podle toho, jakým způsobem byly zpracované čajové lístky. Právě u čaje probíhá kvašení tzv. fermentace, při kterém dochází k oxidaci buněčné šťávy, zvýraznění chuti, proměně chemických vlastností a dosažení té nejvyšší kvality. A podle toho, do jaké míry proběhla fermentace, se čaj dělí na černý, zelený, bílý, polozelený, žlutý.

Asi nejvíc známý a používaný je čaj černý. Jeho druh proběhnul celým procesem fermentace a díky tomu má výraznou chuť, barvu i vůni, obsahuje víc kofeinu, má povzbudivé účinky. Z černých čajů je pro nás nejznámější indický, cejlonský, čínský, Pu erh, Darjeeling atd.

Další čaj, který nejvíc používáme, je zelený. Tento druh neprošel fermentací a tím pádem obsahuje mnohem více vitamínů a minerálních látek. Jeho účinky mají blahodárná vliv na proces stárnutí, snížení cholesterolu v krvi, hubnutí a podobně. Známé jsou zelené čaje japonské, indické, vietnamské, čínské. Třeba v Japonsku patří mezi nejoblíbenější zelený čaj Sencha.

A jaká je správná příprava čaje?

Pro správnou přípravu prý neexistuje přesný a zaručený návod, ale přece jenom je pár tipů, díky kterým můžete svůj čaj připravit správně. Například teplota vody, kterou zalijeme čaj, je pro každý čaj jiná. Zatím co zelený snese 60-900°C, černý musí mít teplotu varu vody 950°C. Odlišuje se také doba vyluhování. Černý čaj se vyluhuje 3-5 minut, zelený déle než 3 minuty. Ale i tady narazíte na různé názory, takže nedá se přesně určit, který návod a informace jsou nejlepší.

Sdílej s přáteli!